135mm Blog

Recente foto's met leuke verhalen, weetjes en anektdotes

Tips

Dit artikel werd geschreven door Roeland op Friday, 14 April, 2017

Wie jonge kinderen heeft is er zich waarschijnlijk ten volle van bewust: we zitten in volle voorbereidingen voor communie- of lentefeest. Voor velen horen daar ook de foto’s bij. Uiteraard kan je dat ook gewoon uitbesteden, maar er zijn even veel mensen die zich zelf wagen aan het maken van de communiefoto’s. Hoe moeilijk kan dat zijn, nietwaar? Tot je eraan begint, en dan blijkt vaak dat het maken van leuke kinderportretten niet altijd evident is. Daarom hieronder wat tips om die kinderportretten tot een goed einde te brengen. Deze tips gelden uiteraard niet alleen voor communiefoto’s, maar voor portretten van kinderen van alle leeftijden.

Tips kinderfotografie

Tips kinderfotografie

Voorbereiding
Als er iets is wat bij de meeste kinderen ontbreekt, dan is het wel veel geduld. Je hoofddoel is dus efficiëntie: in zo kort mogelijke tijd het beste resultaat behalen. Een kind dat geen zin meer heeft in foto’s maken, zal dat altijd wel laten blijken. Spontaniteit speel je niet, dus zorg ervoor dat je van op voorhand perfect weet wat je wil zodat je alles in gereedheid kan brengen. Op die manier hoeft zoon- of dochterlief slechts heel even mee te werken om jouw money-shot vast te leggen. Improviseren tijdens de sessie kan vaak wel, maar als het te veel improvisatie wordt, dan is dat meestal het begin van het einde van de sessie. Aan de outfit en attributen denkt iedereen wel vooraf. Maar sta ook eens stil bij de locatie. Waar ga je de foto’s maken? Binnen of buiten? Welk tijdstip en hoe zit het met licht op dat moment en op die plaats? Als beroepsfotograaf hoort “location-scouting” standaard bij je activiteiten, dus als “gelegenheidsfotograaf” heb je geen enkele reden om niet even op voorhand al de locatie te gaan verkennen. Met je camera erbij uiteraard.

Techniek en camera
Dit hoort eigenlijk nog wat bij de voorbereidingen van hierboven: zorg dat je je camera-techniek onder de knie hebt! Als je op het moment van de sessie nog moet zitten zoeken naar een bepaalde instelling in het menu van je camera, zal die schattige communicant voor de lens zich snel gaan vervelen met slechts één gevolg: weg glimlach, welkom lange lip! No way back… De handleiding lezen doe je dus niet tijdens de sessie voor wie daar nog aan moest twijfelen…

Tips kinderfotografie

Tips kinderfotografie

Verlaag je!
Kinderen zijn kleiner van gestalte dan volwassenen. Dat impliceert dus dat je voor de meeste kinderportretten door de knieën zal moeten. Letterlijk. Vaak zie je volwassenen letterlijk wat “neerkijken” op de kids met hun camera, maar je zal veel leukere foto’s hebben als je vanop ooghoogte fotografeert. De ooghoogte van de kinderen bedoel ik dan, dus zeg maar vast vaarwel aan de huid op je knieën. In dat opzicht: je communicant is dan wel piekfijn uitgedost, jij als fotograaf kiest best voor makkelijke en “vervangbare” kledij… Dat je best werkt vanop hetzelfde niveau als je kind, werkt trouwens ook psychologisch beter. Van wie neem jij het best bevelen aan zonder geïntimideerd te worden: iemand die even groot is als jij, of een reus van drie meter die boven je uit torent en het ene na het andere commando buldert? Juist: knielen en kruipen maar!

Tips kinderportret

Tips kinderportret

Poseren
Poseren is altijd een dubbelzinnige term, want bij kinderportretten geldt eigenlijk vooral deze regel: hoe minder geposeerd, hoe beter. Laat je oogappel niet poseren met een skateboard, maar laat hem of haar zijn laatste nieuwe trick op dat skateboard tonen en fotografeer dat. Laat ze niet poseren met een bal, maar ertegen trappen. Laat ze niet zitten naast de hond of kat, maar er achteraan rennen,… Je snapt het al: veel stilzitten doen ze best niet bij de sessie. Jij ook niet trouwens… Bereid je er dus ook op voor dat die nagelnieuwe outfit rijp zal zijn voor de was na de sessie. Instructies zoals “ren eens naar mij toe over het gras, maar zorg dat je geen vlekken maakt op je broek” werken niet. “Poseren” is op dat vlak zoals topsport: no holding back! En remember: kwaad worden omwille van een vlek op het hemd heeft enkel als resultaat dat je sessie, en de glimlach-foto’s waar je op hoopte, de eeuwige pixelvelden in verbannen zijn… Kortom: poseren is relatief, maak het gewoon leuk voor hen en je sessie wordt gegarandeerd een succes. Als fotograaf betekent dat natuurlijk wel een extra moeilijkheid: als je onderwerp niet stilzit zal je extra snel moeten zijn voor de perfect getimede foto. Zei ik al dat je je camera-techniek op voorhand onder de knie moet hebben?

Connectie
Je eigen kinderen fotograferen is één ding (en niet noodzakelijk makkelijker dan andermans kinderen). Maar heel vaak wagen amateurfotografen zich ook aan het fotograferen van kinderen van familie, vrienden en kennissen. In dat geval wordt er vaak gezondigd tegen deze regel: hou je als fotograaf bezig met de kinderen, niet de volwassenen. Je kent dat wel: de fotograaf begint direct te keuvelen met de ouders, terwijl de kinderen wat verveeld aan het been van mama of papa kleven om pas na een kwartier, als de fotosessie gaat beginnen, wat aandacht te krijgen. Gevolg: zoon- of dochterlief is het al beu voor er begonnen wordt. De eerste die aandacht moet krijgen van bij de eerste ontmoeting, is het kind. Begin meteen over zijn hobby, de vakantie, die coole zonnebril op zijn hoofd,… Whatever, maar geef dat kind het gevoel dat hij of zij belangrijk is. Guess what: dat zijn ze ook voor het welslagen van jouw fotosessie! Als je geen connectie hebt met dat klein modelletje, mag je alvast vaarwel zeggen tegen die perfecte foto! Als je trouwens merkt dat mama of papa om een of andere reden boos of geagiteerd zijn op zoon of dochter, dan kies je als fotograaf per definitie de kant van het kind. “Mama en papa weten niks van fotograferen… Kom we gaan wat met de bal spelen.” De ouders snappen het wel en zullen je dankbaar zijn voor de mooie foto’s… En voor ik het vergeet, instructies zoals: “Lach eens” en, godbetert, “Spaghetti!!!!!” zijn uit den boze. Als je een kind (of een volwassenen trouwens) wil laten lachen, vertel of doe dan iets grappigs en zorg dat het echt lacht! Heb jij al eens geprobeerd om spontaan te lachen op commando? Nee? Nu proberen voor de spiegel en daarna verder lezen. Inderdaad: spontaniteit gebeurt niet op commando. Dat mag dan wel triviaal lijken, maar je wil niet weten hoe vaak ertegen gezondigd wordt bij een fotosessie.

Tips kinderportret

Tips kinderportret

Achtergrond
Een snelcursus fotografie is jammer genoeg niet mogelijk binnen één artikel. Maar als er één technische tip is die ik je wil meegeven: let op de achtergrond en de randen van je beeld. Vaak ben je zo gefocust op de kinderen, dat je niet ziet dat er op de achtergrond een lelijk verkeersbord, vuilbak, of wat dan ook staat. Uiteraard kies je je locatie wel op basis van zulke dingen, maar lichtpalen, vuilbakken en andere storende elementen vind je in de prachtigste parken, tuinen of kastelen. Sowieso is het een goed idee om de kinderen te laten posere…, eh, spelen, op een eindje van de achtergrond. Anders gezegd: zorg dat er ruimte genoeg is op de locatie. Als er meer afstand zit tussen je onderwerp en de achtergrond, dan zal die achtergrond sneller onscherp worden en daardoor minder snel storen…

Wie bovenstaande tips in gedachten houdt, zal alvast met een iets geruster hart beginnen aan de fotosessie van zijn kroost. Maar wil je nog meer tips? Vergeet niet dat ik op 6 en 7 mei een workshop organiseer over portretfotografie. Nog net op tijd dus voor veel communicantjes. En nog belangrijker: er zijn nog één of twee plaatsjes vrij. Just sayin’…

Tot de volgende…

0
Reacties afgesloten