365

Dagelijks portret

Als fotograaf hoop je dat je foto's voor zich spreken, maar deze reeks vraagt toch iets meer uitleg. Aan het begin van dit jaar besloot ik, voor de tweede keer, me te wagen aan een 365-project: alle dagen een foto maken en publiceren, gedurende een heel jaar (365 dagen dus). In 2011 deed ik dit ook al, met succes. Nu, vijf jaar later, vond ik dat het opnieuw tijd was voor een uitdaging. Want dat is het wel: een uitdaging. Het mag dan redelijk triviaal lijken dat een fotograaf elke dag fotografeert, maar dingen als administratie, nabewerking, afspraken met klanten etc. strooien dikwijls roet in het eten.

Met andere woorden, om alle dagen toch een minimum aan creativiteit in te bouwen ging ik opnieuw de uitdaging aan. Alleen: na enkele weken kwam ik tot de constatatie dat het voor mij dan wel een leuk fotodagboek werd, maar dat de reeks niet zou blijven "plakken". Leuk, maar niet meer dan dat. Eind maart besloot ik dan ook om de inzet te verhogen: alle dagen niet zomaar een foto, maar alle dagen een nieuw portret. Alle dagen dus iemand anders voor de lens krijgen en portretteren. Elke dag. Niet alleen een dagelijkse portie creativeit, maar alle dagen een nieuwe ontmoeting. Een kort gesprek, een toffe babbel en een leuk portret.

Zo is de reeks hieronder ontstaan. Maar ze is nog niet compleet, verre van. De uitdaging gaat verder, het project loopt alle dagen door. Wil je het op de voet volgen en ook de dagelijkse tekstjes bij elke foto lezen, volg dan zeker mijn blog! Maar hieronder alvast de eerste 160 foto's. Wil je zelf ook deel uitmaken van dit project, dan kan dat uiteraard ook: via blog en facebookpagina kan je dagelijks reageren op mijn oproepen voor nieuwe vrijwilligers. De sessies duren hooguit een kwartiertje, zijn gratis en gaan vrijwel altijd door in Leuven of omstreken. Tenzij mijn agenda daar anders over beslist natuurlijk, maar ook dat lees je dan wel!

Tot binnenkort!