Toen we enkele jaren geleden verhuisden naar ons huidige adres, was er ook ineens het project van “de nieuwe studio”.  Belangrijkste doel daarbij was uiteraard dat ik een ruimte nodig heb voor mijn werk:  studiosessies, een ruimte om klanten te ontvangen, een kantoor en werkruimte om nabewerking en administratie te doen,… Kortom, ik had een nieuwe werkplek nodig als fotograaf.

Maar een andere nood die ik als fotograaf heel vaak ervaar, is de nood aan samenwerkingen en contacten met andere freelancers en creatievelingen.  Als je niet regelmatig wat tijd voorziet voor persoonlijk werk dan worden de dagelijkse opdrachten heel gauw routineklussen.  En wie hier geregeld mijn artikels leest, weet dat niks zo moordend is voor creativiteit als routine.  Bij uitbreiding is niet alleen persoonlijk fotowerk belangrijk om creatief te blijven, maar ook samenwerkingen en contacten met creatievelingen uit andere vakgebieden:  niks zo inspirerend als luisteren naar een muzikant, brainstormen met filmmakers of van ideeën wisselen met andere ondernemers.

Ik ben trouwens niet de enige die dat zo ervaart, want onlangs kwam copywriter Liselotte op de proppen met het idee om geregeld samen te zitten met alle "ondernemende en freelancende ouders van kinderen in het dorpsschooltje" hier in Wilsele.  “Bleydenberg onderneemt” is toen geboren en hoewel dat initiatief nog in de kinderschoenen staat (pun intended) is elke deelnemer even enthousiast.  Met andere woorden:  ik ben niet de enige die nood heeft aan samenwerking en contact met gelijkgestemden.

Hoog tijd dus om mijn eigen werkplek ook met die insteek te gaan gebruiken.  Om alvast een eerste, erg vroeg, goed voornemen voor 2019 te lanceren in die richting:  ik wil de inrichting van de studio, die nu nog louter functioneel is, ook meer hierop afstemmen:  een leuk zithoekje en mijn eigen materiaal wat meer op de achtergrond (lees: gewoon mijn studio opgeruimd houden). Toegegeven, de ruimte is hier te beperkt om er in Andy Warhol-stijl een tweede “Factory” van te maken.  Maar dat betekent niet dat er geen mogelijkheden zijn.   Zelf heb ik hier intussen wel al enkele lessenreeksen en cursussen gegeven  en ik zie niet in waarom ook anderen dat niet zouden kunnen en mogen.  Liesbeth organiseerde hier trouwens ook al heel wat lessen en workshops “naaien en stikken”.  Een heel ander onderwerp als mijn eigen vak, maar de insteek is hetzelfde:  creativiteit.

Om van het zijsprongetje naar de naailessen trouwens even gebruik te maken: de foto’s bij dit artikel zijn gemaakt toen enkele vrijwilligers Liesbeth kwamen helpen om “warmtekussentjes” te maken:  leuke “kersenpitkussentjes” (maar zonder kersenpitten) in het kader van de Warmste Week.  Doch dat geheel terzijde.

Om maar te zeggen:  mijn studio mag dan wel mijn eigen werkplek zijn, maar ik stel ze graag ter beschikking voor andere creatieve projectjes.  Dus als je zelf op zoek bent naar een ruimte om af en toe je creatieve ei te komen leggen: geef gerust een seintje!  Iedereen welkom hier, al was het maar voor een koffie, pint of creatieve babbel!

Vond je dit artikel nuttig en wil je meer lezen?  Like dan zeker ook de 135mm facebookpagina (www.facebook.com/135mm.leuven), je vindt er geregeld nieuwe updates en nieuws, en links naar nieuwe artikels op deze blog.  Je kan ook inschrijven op de nieuwsbrief (http://eepurl.com/dkyVc9) om speciale aankondigingen en promo’s zeker niet te missen.

C U soon,

Roel