De zomer staat voor de deur.  Weerkundig gezien zou ik het zelfs straffer moeten uitdrukken gezien de temperaturen van de laatste dagen. Zomer betekent voor mij twee dingen (hoofdzakelijk dan toch):  trouwreportages en festivals.  Over die trouwreportages heb ik recent al een en ander gepubliceerd, dus daar ga ik het deze keer niet over hebben.  Om het over de festivals te hebben is het nog wat vroeg, maar toch haal ik er nu al inspiratie uit. Of motivatie...

Hoewel er aan mij geen groot stylist is verloren gegaan, probeer ik in de studio (aan de voordeur althans) toch een poging tot decoratie te doen.  Een kerstboom, een paar leuke albums,...  Naarmate ik het gras van de festivalweides meer en meer voelde kriebelen, vond ik dat het hoog tijd werd om ook het decor hier wat aan aan te passen.  Goed excuus trouwens om eindelijk die gitaar nog eens van onder het stof te halen.  Hoewel de verleiding groot was om er, de ware festivalgeest indachtig, meteen een paar biertjes bij te etaleren, leek me dat net een brug te ver.  Ik had ook kunnen kiezen voor het tentoonstellen van mijn "Werchter-schoenen", maar de bedoeling is dat het allemaal aantrekkelijk blijft.  

Ik besloot het wijselijk dan maar te houden bij foto's.  Polaroids meer specifiek.  Waarom polaroids?  Wel, eerst en vooral omdat op die manier die oude camera ook nog eens nuttig gebruikt wordt.  Maar ook omdat geen enkel ander soort foto meer symbool staat, voor mij althans, voor het vastleggen van een uniek moment dan een polaroid.  Ok ok, vandaag de dag zal het aantal polaroid-camera's op een doorsnee festivalweide ongetwijfeld op één hand te tellen zijn, maar dat kan van een smartphone niet gezegd worden.  Die smartphone-fotografie komt wat mij betreft aardig in de buurt van de vroegere polaroids:  beeldkwaliteit (hoewel vandaag zeker indrukwekkend) is voor de gemiddelde gebruiker van ondergeschikt belang.  Het gaat bij deze snapshots vooral om het vastleggen van het moment, veel minder over de technische kant van de foto.  

En is dat vastleggen van unieke momenten niet juist de bestaansreden van heel de fotografie?  Wat mij betreft is de zomer en alles wat erbij hoort dan ook het seizoen bij uitstek om terug te gaan naar de essentie:  leuke momenten beleven in de eerste plaats, en ze vastleggen met vooral aandacht voor sfeer en emotie.  Laat dit aan iedereen een oproep zijn om hetzelfde te doen:  geniet van elk moment, maar vergeet het uiteraard niet vast te leggen...

Je kan intussen al wel raden naar welk moment van de zomer ik het meest uitkeek (Werchter onder andere), maar deel zeker ook jouw ultieme zomermomenten!

Vond je dit artikel nuttig en wil je meer lezen?  Like dan zeker ook de 135mm facebookpagina (www.facebook.com/135mm.leuven), je vindt er geregeld nieuwe updates en nieuws, en links naar nieuwe artikels op deze blog.  Je kan ook inschrijven op de nieuwsbrief (http://eepurl.com/dkyVc9) om speciale aankondigingen en promo’s zeker niet te missen.

C U soon,

Roel