Wat is er nog erger dan poseren voor een foto (hoewel dat in de praktijk best meevalt)?  Inderdaad:  poseren voor een foto op je werk voor het oog van al je collega’s.  We kennen ze allemaal, de fotosessies waarbij alle personeel verplicht wordt om even in de make-shift-studio (eigenlijk gewoon de suffe meeting-room) te passeren voor een professionele foto “voor op de website”.  Iedereen in dezelfde houding tegen dezelfde achtergrond.  En blij kijken liefst!  

Uiteraard begrijp ik wel dat er een nood is aan dit soort foto’s en als portretfotograaf word ik ook geregeld ingeschakeld voor dit soort opdrachten.  Ik kan je verzekeren dat ik vaak met minstens even veel lood in de schoenen naar die fotosessies ga, ook al sta ik aan de veilige kant van de camera.  De sessie moet snel gaan en je “modellen” hebben allemaal één ding gemeen:  het ontbreken van veel zin om hieraan mee te doen.  Kortom, ik begrijp de noodzaak, maar het maakt die georganiseerde corporate shoots er niet leuker op…

Meer dan eens krijg ik dan ook de vraag tijdens een familiesessie of individuele portretsessie of ik ook “een corporate foto kan maken voor het werk”.  Natuurijk, graag zelfs.  Want door die formelere fotosessie in een meer casual shoot in te passen, verandert heel de dynamiek.  Alleen al het feit dat je niet op de werkvloer moet poseren samen met de collega’s maakt het ineens wat draaglijker.  Maar daarnaast is op die manier ook wat meer ruimte voor een individuelere aanpak.  Geen routine en bandwerk meer, maar een wat meer gepersonaliseerd portret dat toch nog mooi binnen de vaak niet-beschreven regels van een “corporate foto” past.

Voorwaarde is uiteraard wel dat je een gepaste outfit meeneemt naar de sessie zodat je je even wat formeler kan kleden, maar verder kan zo een corporate headshot perfect binnen dezelfde studiosessie als die met je gezin.   Twee vliegen in één klap dus.  Sommige werkgevers zullen te specifieke eisen hebben over de foto die ze bijvoorbeeld op hun website zetten, maar door tijdens je familiesessie ook te vragen naar een meer formele, corporate-stijl foto, heb je op zijn minst zelf wat nieuwe profielfoto’s die je kan gebruiken op je CV en andere zakelijke kanalen.  Op die manier heb je op zijn minst een goeie foto om je CV mee op te fleuren bij je volgende sollicitatieronde als je huidige werkgever komt aandraven met de jaarlijkse “fotosessie in het bedrijf”… ;-)

Vond je dit artikel nuttig en wil je meer lezen?  Like dan zeker ook de 135mm facebookpagina (www.facebook.com/135mm.leuven), je vindt er geregeld nieuwe updates en nieuws, en links naar nieuwe artikels op deze blog.  Je kan ook inschrijven op de nieuwsbrief (http://eepurl.com/dkyVc9) om speciale aankondigingen en promo’s zeker niet te missen.

C U soon,

Roel