De laatste weken kon je er niet aan ontsnappen:  de "strengere" privacy-wetgeving ging van kracht.  Strengere tussen aanhalingstekens, want op zich verandert er bitter weinig.  Het is te zeggen:  er komt een berg (papier)werk bij voor pakweg de doorsnee fotograaf, maar zoals dat bij elke wet het geval is zijn er ook hier nog tal van achterpoortjes die uiteindelijk vooral door de grotere bedrijven vlotjes gebruikt kunnen worden.  Met andere woorden:  de bedrijven die het meest waarschijnlijk onze privacy zullen schenden liggen hier wellicht het minst wakker van.  Een leger juristen herschrijft de privacy-verklaring en verder gaat alles zijn gewone gangetje.  

Een legertje juristen heb ik niet, noch het geld om er een in te huren.  Wie enig cynisme bespeurde in de eerste paragraaf:  het feit dat ik mijn kostbare tijd moet investeren in al dat papierwerk ligt aan de basis, gecombineerd met het feit dat ik weet dat niemand dat werk ook effectief gaat bekijken.  Om het toch niet helemaal ongemerkt te laten voorbij gaan dit artikel ter herinnering.  Ook op mijn website vind je sinds kort een heuse privacyverklaring.  Het grootste deel daarvan is lectuur waarmee je zelfs de zwaarste insomnia-patienten mee in slaap krijgt, maar het eerste, meer toegankelijke deel wou ik jullie toch niet onthouden.  Ook gewoon te vinden onderaan elke pagina van mijn website, netjes in regel met de nieuwe wet.  Veel leesplezier!

Privacy, het deel dat je WEL gaat lezen
De uitgebreide tekst kan je verderop lezen, maar kort samengevat komt het hierop neer.
Je naam en adres gebruik ik voor mijn boekhouding. Gewoon omdat dat moet. Ik doe, gelukkig, mijn boekhouding niet zelf maar dat laat ik over aan iemand die daar effectief verstand van heeft. Een boekhouder heet dat dan. Die boekhouder ontvangt heel mijn facturatie, dus ook jouw naam en adres die op het factuur vermeld staan. Dus strikt genomen: “ja, ik geef je gegevens door aan derden”. Maar no worry: die boekhouder gaat even discreet met jouw gegevens om als ik. Als het een troost mag zijn: mijn boekhouder mag dan wel jouw adresgegevens hebben, hij heeft ook toegang tot al mijn bankgegevens. Je snapt wel wie het meeste belang heeft bij wat discretie als het over gegevensbescherming gaat...

Je telefoonnummer gebruik ik om je te bellen zodat we kunnen afspreken waar, wanneer en van wie ik foto’s zal maken. Daarvoor nam je contact met me op van bij het begin. Niks fancy dus. Je telefoonnummer staat ongetwijfeld gewoon ergens in een mailtje dat je me stuurde. Ik geef het zeker niet door aan derden, ook niet aan mijn boekhouder. Sterker nog: ik vind het waarschijnlijk gewoon niet terug als ik het nodig heb. Door de wijziging in de privacy-wetgeving moet ik laten weten hoe lang ik alle gegevens bewaar en hoe ik ze vernietig, maar ik heb de indruk dat de mails met jouw telefoonnummer zichzelf vernietigen. Ik ben meer een mail-type, geen beller...

Wat me brengt bij je email-adres. Dat gebruik ik voornamelijk omdat ik je telefoonnummer niet meer vind. Om concrete afspraken te maken voor je fotosessie en de afhandeling ervan dus. Heel af en toe, één keer per maand zo ongeveer, stuur ik ook een nieuwsbrief naar je email-adres. Tenminste: als je je daarvoor inschreef. Dat doe ik vooral omdat mensen met veel verstand van marketing zeggen dat ik dat best doe. Zelf vind ik dat ik heel wat leukers en beters te doen heb, maar één keer maand een nieuwsbrief sturen vergt minder moeite dan die marketing-specialisten, aan wie ik best veel geld betaal, overtuigen van het tegendeel, dus dat is de makkelijkste oplossing. Ben je zelf, net als ik, niet helemaal overtuigd van de meerwaarde van die nieuwsbrief, weet dan dat je je altijd kan uitschrijven via de link die je erin terugvindt. No hard feelings.

Net als je telefoonnummer, is ook je mailadres veilig bij mij. Als je je uitschrijft voor de nieuwsbrief verdwijnt je adres van de lijst. Ik denk dat dat gebeurt door een aapje bij Mailchimp, de nieuwsbrief-service die ik gebruik, maar ik ben niet zeker. Ik vermoed dat Mailchimp hier geheimzinnig over doet om problemen met dierenrechtenorganisaties te vermijden. Maar geloof me vrij: dat aapje is heel wat slimmer dan ik, want ik zou niet weten waar ik je mailadres na uitschrijven nog moet gaan zoeken.

Als je me zelf ooit mailde, los van het feit of je inschreef voor mijn nieuwsbrief of niet, dan heb ik je mailadres nog wel (hoop ik). Dat staat namelijk gewoon in de adresbalk van de mail. Hoe lang ik dat bewaar? Ik vrees redelijk eindeloos. Heb je zelf ooit geprobeerd om iets te verwijderen dat via iCloud, Google-drive of andere wolkjes beheerd wordt? Juist: laat me weten als jij een oplossing gevonden hebt om een aantal van die 60.000 mails ECHT te verwijderen... Zelfs de hoger vernoemde aapjes kunnen me niet helpen. Telkens ik een mail, kalender-event of foto probeer te verwijderen die ergens in “the cloud” beheerd wordt, heb ik na heel wat gevloek en gefoeter uiteindelijk drie versies van het item in kwestie, nadat ik twaalf keer mijn paswoorden (allemaal) heb moeten veranderen.

Je snapt het al: “135mm”, dat is altijd gewoon Roeland die je gegevens blijft respecteren en discreet behandelen. Altijd zo geweest en daar verandert niks aan. Heb je daar vragen bij, dan ben ik gewoon aanspreekbaar via mail, telefoon of liefst bij een frisse pint. Moest je toch meteen een advokaat willen betalen om diezelfde vraag te stellen, dan vind je hieronder alvast de officiëlere privacy-verklaring. Die heb ik gewoon via de beroepsvereniging gekregen trouwens, ik ben niet slim genoeg om zoiets zelf te schrijven en de aapjes hadden het te druk...

Vond je dit artikel nuttig en wil je meer lezen?  Like dan zeker ook de 135mm facebookpagina (www.facebook.com/135mm.leuven), je vindt er geregeld nieuwe updates en nieuws, en links naar nieuwe artikels op deze blog.  Je kan ook inschrijven op de nieuwsbrief (http://eepurl.com/dkyVc9) om speciale aankondigingen en promo’s zeker niet te missen.

C U soon,

Roel