Mijn eerste reflex bij de voorbereiding van een familieshoot is altijd om op zoek te gaan naar een stukje groen:  het park of een bos, al was het maar een stukje gras in een of andere tuin.  Maar voor de sessie van gisteren werd niet al te vrolijk weer voorspeld en moest er rekening gehouden worden met kans op wat regen. En in dat geval wordt het gemiddelde stukje groen al gauw omgetoverd tot een trieste bedoening. Los van het feit dat je moeilijk je gewillige modellen een uur in de gietende regen kan laten zitten uiteraard.  Nee, er moest dus een alternatief gezocht worden voor gisteren.

Gelukkig heb ik één ding geleerd uit mijn Faces-project (www.365faces.be):  mijn plan trekken als het over locaties gaat.  Tijdens dat zelfde project heb ik trouwens meermaals tegen mezelf gezegd dat de Balk van Beel, een modern gebouw aan de Leuvense vaartkom, een locatie is die de gemiddelde studio perfect kan vervangen: cleane achtergrond, mooi zacht licht en tal van leuke hoeken en kanten voor wat variatie.  Kortom: de sessie van gisteren was DE gelegenheid om die stelling in de praktijk te brengen.

Naarmate de sessie dichterbij kwam, kreeg ik wel een beetje de kriebels.  Want een enkel portret maken van een volwassene op zo een "urban" locatie is één ding, maar een hele fotosessie van een gezin met drie ravottende kinderen is toch nog andere koek.  Toffe locatie wel, maar als je een beetje kritisch kijkt nu ook niet meteen de perfecte achtergrond in alle richtingen. Met andere woorden:helemaal mijn ding! Want uit datzelfde Faces-project heb ik wel geleerd dat de locatie eigenlijk ondergeschikt is.  Bring it on dus!

Pieter had trouwens ook, uitermate voorbeeldig, een vorig blog-artikel gelezen met zes poseertips.  Gelukkig kon ik nog op tijd meegeven dat "genoeg outfits meebrengen" een tip is die enkel voor studiosessies van toepassing is.  Op locatie houdt iedereen gewoon zijn / haar kleren aan voor alle duidelijkheid. Awkward moment vermeden, alles was cool.  Hoewel het weer uiteindelijk verrassend mooi (lees: droog) bleef, viel ook de locatiekeuze reuze mee voor iedereen.  Het had misschien ook te maken met de op voorhand flink gelezen poseertips, maar eerlijk gezegd betwijfel ik dat. Hoe dan ook:  er is moeilijk een meer spontane en relaxte bende te vinden dan dit vijftal.  En spontane bende betekent spontane foto's.  Kat in't bakkie met andere woorden.

Wat begint als een redelijk klassieke en geposeerde sessie, wordt in zo een geval al heel snel een aaneenschakeling van "cadeautjes": leuke momenten, kleine details of toevallige gebeurtenissen die zorgen voor de leukste foto's.  De locatie heeft daar overigens weinig invloed op, die momenten gebeuren altijd en overal wel. Gewoon inkaderen en afdrukken is dan de boodschap. 

Kortom: eens te meer werd gisteren bewezen dat het allerbelangrijkse element van elke fotosessie de goeie vibe is, de rest volgt dan wel vanzelf. Merci Pieter en co! Wil je meer foto's zien, ga dan zeker even kijken op de Facebookpagina!  Trouwens, Pieter was de gelukkige winnaar van deze fotosessie toen de 135mm Facebook-groep honderd leden telde.  Wie ook kans wil maken om een dergelijke sessie te winnen weet wat er te doen staat:  groep en pagina opzoeken, lid worden en liken!

Vond je dit artikel nuttig en wil je meer lezen?  Like dan zeker ook de 135mm facebookpagina (www.facebook.com/135mm.leuven), je vindt er geregeld nieuwe updates en nieuws, en links naar nieuwe artikels op deze blog.  Je kan ook inschrijven op de nieuwsbrief (http://eepurl.com/dkyVc9) om speciale aankondigingen en promo’s zeker niet te missen.

C U soon,

Roel