“Of ik trouwfoto’s zie zitten die een minder traditionele aanpak vragen?”.  You bet I do!  De vraag van Wendy en Pieter kwam in feite daarop neer.  Enkele maanden geleden zijn ze al getrouwd, maar ze wilden hun huwelijksdag zo relaxed mogelijk houden en besloten toen dus om geen fotograaf in te huren en dus ook geen “traditionele” fotosessie in te plannen op de trouwdag zelf.  Maar omdat Wendy al enkele keren voor mijn lens gestaan had, wist ze wel dat ik te vinden zou zijn voor een minder standaard aanpak.  

Ze besloten dan ook om de fotosessie los te koppelen van de huwelijksdag, om zo zonder praktische beperkingen aan de slag te kunnen gaan en vooral te kunnen genieten van een laid back sessie onder hun tweetjes.  Bij de voorbereidende gesprekken en mails kreeg ik wat meer info over hun hobby’s, doen en laten.  De beste omschrijving was, letterlijk:  “Pieter is IT-er en fervent gamer, ik ben into Star Wars, superhelden, Doctor Who en al die shit.”  Ok, daar kan ik wel iets mee als fotograaf.  Maar als de eerste ideeën de revue beginnen te passeren, krijg ik altijd last van verkleed-partijtjes-fobie:  de angst dat de foto’s er te veel als een carnavalfeestje gaan uit zien.  Ok, het kan wel eens leuk zijn om iemand een make-over te geven en in een speciale outfit te heisen, maar de missie voor een portretfotograaf blijft toch altijd om sprekende portretten te maken van de persoon in kwestie.  Portretten waar die persoon zichzelf liefst nog in herkent.  Bij te veel styling en kostuum-toestanden loop je met andere woorden het risico dat de modellen meer een karikatuur worden en dat is uiteraard niet de bedoeling in dit geval.

Na wat denkwerk, meteen de reden waarom zo een sessie best wat weken op voorhand gereserveerd wordt (zoals Wendy en Pieter ook direct begrepen hadden), kwam ik tot het film-noir thema:  donkere, sfeervolle beelden met een mysterieus kantje, maar toch niet overdreven afhankelijk van speciale outfits.  Ik had intussen ook de trouwoutfits van Wendy en Pieter te zien gekregen en wist dus dat die meer dan goed genoeg in het plaatje pasten.  Die film-noir look past niet alleen heel goed in mijn eigen geliefkoosde, contrastrijke zwart-wit stijl, maar is enkel afhankelijk van één goed gekozen flitslicht.  Met andere woorden:  kan vrijwel overal en altijd gerealiseerd worden zonder al te veel logistiek gedoe.  Met nog andere woorden:  perfect haalbaar zonder in te boeten aan de ontspannen sfeer tijdens de sessie.

Wendy uitte wel nog even haar bezorgdheid met de bedenking dat alles misschien wel heel zwaar en donker zou overkomen, maar ook hier geen probleem.  Net als elke sessie werd ook hier gewoon begonnen met spontane foto’s met natuurlijk licht.  Pas later in de sessie wordt er dan gewisseld naar een meer gestileerde en dramatische look.  Op die manier wordt het maximum aan variatie bereikt en zijn er zeker ook genoeg neutrale foto’s.  Die neutrale foto’s kunnen dan in de nabewerking nog een wat meer retro- of andere look krijgen.  

De fotosessie van Wendy en Pieter begon dus ook heel naturel op een leuke binnenlocatie hier in de buurt.  Maar omdat het een redelijk zwoele dag was, was het daar binnen nogal zweten geblazen waardoor ik al redelijk snel overging tot de meer dramatische look met flitslicht.  Van zodra ik ook daarvan de nodige foto’s had ingeblikt, verplaatsten we ons naar mijn favoriete buurt:  de Vaartkom.  Daar werd het laatste deel van de sessie afgewerkt in open lucht en met een opnieuw heel natuurlijke en spontane look.

Waarmee dan ook meteen het nut bewezen is van een iets langere fotosessie.  Door te kiezen voor een sessie die wat langer mag duren, kan er ook met de locatiekeuze wat flexibeler omgesprongen worden en kunnen we beter inspelen op de sfeer van het moment.  

Dikke merci nog aan Wendy en Pieter voor de leuke sessie en coole vibe!  More to come!

Vond je dit artikel nuttig en wil je meer lezen?  Like dan zeker ook de 135mm facebookpagina (www.facebook.com/135mm.leuven), je vindt er geregeld nieuwe updates en nieuws, en links naar nieuwe artikels op deze blog.  Je kan ook inschrijven op de nieuwsbrief (http://eepurl.com/dkyVc9) om speciale aankondigingen en promo’s zeker niet te missen.

C U soon,

Roel