Je had er links of rechts ongetwijfeld al iets over gezien of gelezen:  intussen loopt er al enkele weken weer een basiscursus fotografie, voor het eerst hier in “eigen huis”.  Die basiscursus is niet aan zijn proefstuk toe, maar dat betekent uiteraard niet dat er nooit wijzigingen worden doorgevoerd.  Ook in de fotografie staat de technische vooruitgang niet stil en dus zijn er altijd wel kleine updates en aanpassingen nodig.  Maar net omdat het dit de eerste editie was die in eigen studio doorgaat, waren er deze keer meer wijzigingen nodig.  

Vroeger, toen de cursus nog doorging in het lokaal dienstencentrum hier in de buurt, was er net dat tikkeltje meer ruimte om de groepen deelnemers wat groter te maken.  Nu is het maximum aantal deelnemers wat beperkter, maar dat is uiteraard eerder een meerwaarde voor de cursisten: meer tijd en meer ruimte om de inhoud te personaliseren.  Maar dat betekende dus ook dat ik wat moest schuiven met de opbouw van de cursus.  

Voor mij de grootste moeilijkheid was echter om voldoende praktijksessies te kunnen inbouwen in de tien lessen.  De lessen gaan ’s avonds door en dan is het, zeker nog in deze periode van het jaar, donker buiten (en binnen)…  Niet ideaal dus om volslagen fotografie-beginners aan het werk te zetten.  Vroeger zette ik de cursisten aan het werk rond enkele stillevens die met kunstlicht verlicht werden, maar dat is door de beperktere oppervlakte hier in de studio niet meer mogelijk.  En eerlijk gezegd was dat ook niet het meest evidente scenario om als beginner mee aan de slag te gaan.  Noodgedwongen moest ik dus op zoek naar een waardig alternatief, en dat heb ik gevonden.

Vorige woensdag ging ik, bij wijze van primeur, op stap met de cursisten voor een avondje “nachtfotografie” rond de Leuvense vaartkom.  Misschien geen evidente oefening, maar anderzijds:  de principes rond sluitertijd, diafragma en ISO-waarde blijven altijd dezelfde.  Al bij al dus een leuke eerste oefening voor de cursisten vermoed ik.  De groep gaf trouwens als unanieme feedback dat dat avondlijke uitstapje wel tof was omdat “dat er anders nooit van komt”.  Toegegeven:  het vergt een inspanning om uit je al dan niet luie stoel te komen en op pad te gaan in de koude, maar ook voor mij was de slotsom dat ik dat eigenlijk meer moet doen.

Mijn besluit staat dan ook vast:  vanaf nu hoort een sessie nachtfotografie standaard thuis in de Basiscursus Fotografie.  Men weze gewaarschuwd… Wil je trouwens zelf ook je fotografiekennis wat bijschaven, dan is er op 7 en 8 april een leuke workshop portretfotografie en nabewerking.  Alle info vind je via de link naar een ander artikel onderaan deze pagina...

Vond je dit artikel nuttig en wil je meer lezen?  Like dan zeker ook de 135mm facebookpagina (www.facebook.com/135mm.leuven), je vindt er geregeld nieuwe updates en nieuws, en links naar nieuwe artikels op deze blog.  Je kan ook inschrijven op de nieuwsbrief (http://eepurl.com/dkyVc9) om speciale aankondigingen en promo’s zeker niet te missen.

C U soon,

Roel