Ik had het hier al meermaals over mijn afkeer voor routine in mijn werk, dat was ook de reden waarom ik even stop met huwelijksfotografie.  Niet dat ik iets heb tegen huwelijken, integendeel, maar ik ben op zoek naar een nieuwe aanpak.  Die nieuwe aanpak zal gepaard gaan met een heel nieuw portfolio en ook daar wordt al aan gewerkt, mede dankzij Wendy en Pieter.  

Dit koppel kwam, al een hele tijd geleden, naar me toe met de vraag of ze ook “een aparte fotosessie los van de trouwdag” konden reserveren.  You bet you can!  Omdat er in dat scenario geen praktische beperkingen meer zijn, is dat voor mij als fotograaf het perfecte uitgangspunt voor een andere aanpak.  Eerder schreef ik al een artikel met meer details over deze sessie, maar in alle eerlijkheid was het ook deze sessie die me inspiratie gaf voor de toekomst.  Want door het gebrek aan praktische beperkingen, vooral op vlak van tijd dan, had ik weer de kans om wat meer te experimenteren dan bij een “standaard” trouwreportage.  

Dat dat experimenteren me wel beviel hoef ik waarschijnlijk niet te vertellen.  Het beviel me zodanig, dat ik het binnenkort nog extremer ga zoeken:  ik ga weer (gedeeltelijk) analoog werken.  Voor wie het in Keulen hoort donderen:  met filmrolletjes dus.  Niet meer digitaal dus.  Want na heel veel piekeren en (zelf)reflectie ben ik tot de constatatie gekomen dat ik het beu ben om puur digitaal te werken. Of, beter uitgedrukt, ik mis het om met iets tastbaars aan de slag te zijn.  De camera zelf is in de moderne fotografie-workflow het enige nog tastbare item.  Na de opname zelf gebeurt alles op computer:  beeldselectie, nabewerking en meestal zelfs de aanlevering.  Zelfs al worden er albums of andere afwerkingen besteld, dan nog worden die puur digitaal opgemaakt en besteld bij de leverancier.  Uiteraard heeft die moderne workflow niks dan voordelen:  sneller, beter, efficiënter, budgetvriendelijker en meer flexibiliteit om er maar een paar te noemen. 

Maar voor mij is er één groot nadeel:  reproduceerbaarheid.  Een zuiver digitale foto, niet meer dan een bestand met enen en nullen, is 100% reproduceerbaar en puur “virtueel”, en daar wil ik verandering in brengen.  Voor alle duidelijkheid:  mijn fotografie-studies gebeurden nog grotendeels met analoog materiaal.  Ja, zo oud ben ik intussen vrees ik:  we moesten onze eigen films ontwikkelen en prints afwerken in de doka (donkere kamer).  Een vreselijk tijdrovend karwei waar we toen met de hele studenten-groep bij momenten vreselijk genoeg van hadden. Maar WEL een artisanaal proces met een uniek product als eindresultaat:  een perfecte en niet-reproduceerbare print.

Net dat ambachtelijke, unieke karakter wil ik terug meer in mijn werk brengen, maar dat wordt een uitdaging.  Mijn studio is uiteraard volledig ingericht voor mijn moderne workflow:  geen doka meer maar een moderne computer als werkstation en alles wat erbij hoort.  Het zal dus even zoeken worden om in die moderne omgeving terug plaats te maken voor het analoge proces, maar ook dat experimenteren en zoeken is iets waar ik naar uitkijk.  

Voor alle duidelijkheid echter:  je hoeft niet meteen te vrezen dat ik nu elke opdracht ineens terug ga uitvoeren met materiaal van veertig jaar geleden.  Het zal eerder beperkt blijven tot een combinatie van beide opties.  Het analoge gedeelte zal voorlopig niet meer zijn dan een extraatje, iets wat aan het einde van een portretsessie nog even extra gedaan wordt en dan nog vooral bij de individuele portretsessies.  Enkel als de omstandigheden het toelaten met andere woorden.  Maar dat is voor mij al meer dan genoeg fun om naar uit te kijken en vooral om de creativiteit wat aan te wakkeren.

Bij deze ben je dus alvast gewaarschuwd:  je ziet me binnenkort ongetwijfeld weer in de weer met filmrolletjes en ontwikkelmateriaal.  Ik kan alvast niet wachten tot het zover is!

Vond je dit artikel nuttig en wil je meer lezen?  Like dan zeker ook de 135mm facebookpagina (www.facebook.com/135mm.leuven), je vindt er geregeld nieuwe updates en nieuws, en links naar nieuwe artikels op deze blog.  Je kan ook inschrijven op de nieuwsbrief (http://eepurl.com/dkyVc9) om speciale aankondigingen en promo’s zeker niet te missen.

C U soon,

Roel