Meer dan eens krijg ik klanten over de vloer die wat stress blijken te hebben voor hun fotosessie. Volkomen begrijpelijk: voor de meeste mensen die hier langskomen is het hun eerste keer voor de lens bij een professionele fotosessie. Uiteraard wordt die sessie op voorhand besproken en geef ik wat tips vooraf, en ook tijdens de sessie, maar het blijft natuurlijk wat spannend als puntje bij paaltje komt.  

Heb jij binnenkort ook een fotosessie op het programma staan? Elke fotograaf werkt natuurlijk anders en heeft een andere stijl, maar er zijn best wel wat universele tips waarmee je je kan voorbereiden op de sessie.  Je raadt het al: in dit artikel krijg je zes tips om je voor te bereiden op je fotosessie.  Wil je nog meer tips, dan vind je een tweede artikel met nog meer tips via deze link:  https://www.135mm.be/poseertips-deel-2 (je kan ook onderaan doorklikken als je klaar bent met deel 1).  En voor wie dat nog niet genoeg is:  wie zich nu inschrijft op de 135mm nieuwsbrief (http://eepurl.com/dkyVc9), kan een gratis pdf downloaden met nog eens 8 heel concrete en minder voor de hand liggende tips.  Daar gaan we!

Tip 1: mond leeg
Tip 1: geen kauwgom of eten.  Het klinkt misschien triviaal, maar kauwgom in je mond is meestal een garantie op bizarre uitdrukkingen en dus over het algemeen niet de look waar je voor wil gaan.  Geen kauwgom voor de camera dus. Maar wees even voorzichtig met andere dingen die je vlak voor de sessie nog naar binnen werkt. Niet alleen verklein je zo de kans op vlekken op je outfit, maar je zou verstomd zijn van hoe vaak je kruimeltjes en ander spul ziet opduiken in de foto’s.  De detailweergave van een moderne camera is dan ook indrukwekkend…  

Nogmaals, de “niet eten”-tip lijkt misschien voor de hand liggend, maar er wordt enorm vaak tegen gezondigd.  Zeker tijdens fotosessies met kleine kinderen stoppen ouders de kleine spruit soms snel iets toe om een blije spruit te garanderen. Psychologisch misschien een goed idee, maar fotografisch gezien vaak niet het beste plan. Best eerst checken met je fotograaf dus!

Tip 2: vergeet je bril
Tip 2 is ook een klassieker: brildragers maken zich zorgen over reflecties in de brilglazen en dergelijke.  Maar hier is de oplossing eenvoudig: dat is een zorg voor je fotograaf, niet voor jou! Sommige mensen willen voor de zekerheid poseren zonder bril, maar dat is voor hen vaak even onnatuurlijk.  De regel is hier simpel:  als je je bril in het dagelijks leven altijd draagt, dan draag je die ook tijdens je fotosessie. Enkel als je geregeld brilloos door het leven gaat, kan je overwegen om ook zonder bril op de foto te gaan. Maar anders weet je fotograaf wel hoe hij / zij ervoor moet zorgen dat er geen vervelende reflecties op je bril te zien zijn bij de foto’s.  Zeker niet aan jou dus om van wakker te liggen!

Tip 3: kijk in de spiegel
Tip 3 lijkt misschien wat onnozel, maar kan zeker helpen:  kijk op voorhand zelf in de spiegel en zoek even naar wat je zelf een leuke pose vindt, of net helemaal niet. Sommige mensen weten al perfect welke pose voor hen wel of niet werkt, maar anderen hebben hier nog nooit bij stilgestaan.  Op voorhand vijf minuutjes in de spiegel kijken en wat poses proberen kan zeker helpen in dat geval. Badkamerdeur op slot en oefenen maar!

Tip 4: vergeet geen kledij
Tip 4: breng verschillende outfits mee!  Beter één teveel dan één te weinig.  Bij de meeste fotosessie, zeker in de studio, is het belangrijk om voldoende variatie te creëren in de foto’s. Dat kan niet alleen door poses, achtergrond en belichting te variëren, maar zeker ook door van outfit te wisselen. Hier in de studio komen mensen geregeld binnenstappen met een hele valies vol kleding en accessoires. Voor de sessie kijken we dan samen welke outfits geschikt zijn en wordt er een selectie gemaakt. Zeker accessoires zoals vestjes, handtassen, zonnebrillen etc zijn een handige manier om snel je look te veranderen.  Zeker meebrengen dus!

Tip 5: niks spannends
Tip 5 geldt vooral bij fotosessies zoals bij een zwangerschap: vermijd op voorhand kleding die fel spant. Een broek die te fel spant laat, letterlijk, een indruk na op je huid die slechts langzaam wegtrekt.  Als je bij de fotosessie dan bijvoorbeeld een lowcut jeans wil dragen (eentje die lager op je heup zit) zie je vaak nog bizarre strepen en indrukken in je huid.  Door op voorhand minder strakke kleding te dragen, bespaar je jezelf (en je fotograaf) een kwartiertje wachten tot die strepen weggetrokken zijn.  Anderzijds: hier in de studio begint elke sessie steevast met een koffie of iets fris, maar dat is misschien niet het geval bij elke fotograaf.  Better safe then sorry dus!

Tip 6: no worry!
Tip 6, last but nog least: maak je geen zorgen! Een goeie fotograaf geeft je wel de nodige instructies en zorgt ervoor dat je meteen op je gemak bent van zodra je de studio binnenstapt. Een fotosessie is een leuke ervaring en zeker niks om je druk in te maken, laat dat gewoon aan je fotograaf over. En als jij ontspannen bent, krijg je geheid spontane en leuke foto’s.  No stress dus! Dat geldt trouwens ook voor sessies met kinderen: ook daarmee heeft je fotograaf de nodige ervaring. Sommige mensen denken dat hun kind “extra moeilijk is” om te fotograferen omdat die verlegen is, niet graag stilzit of [vul hier eender welk standaard excuus in]… Maar ook hier: je fotograaf is zeker en vast erger gewoon, dus laat dat stressen maar aan hem / haar over. Go with the flow en alles komt goed!

Met deze zes tips achter de kiezen ga je al heel wat beter voorbereid je fotosessie tegemoet. Maar ik heb nog een hele lijst nuttige tips en tricks achter de hand.  Hou dus zeker deze blog in de gaten voor een vervolg op deze lijst.

Vond je dit artikel nuttig en wil je meer lezen?  Like dan zeker ook de 135mm facebookpagina (www.facebook.com/135mm.leuven), je vindt er geregeld nieuwe updates en nieuws, en links naar nieuwe artikels op deze blog.  Je kan ook inschrijven op de nieuwsbrief (http://eepurl.com/dkyVc9) om speciale aankondigingen en promo’s zeker niet te missen. Wie dat nu doet, kan een gratis pdf downloaden met nog 8 heel concrete en handige poseertips!

C U soon,

Roel