Voor mensen die binnenkort, al dan niet voor de eerste keer, een fotosessie op het programma hebben staan, publiceerde ik hier onlangs al enkele poseertips.  Vandaag is het tijd voor deel 2 van dat lijstje met tips en tricks.  Maar dat is nog niet alles:  wie zich nu inschrijft voor de 135mm nieuwsbrief (http://eepurl.com/dkyVc9), krijgt een gratis pdf met daarin nog eens 8 nuttige, minder voor de hand liggende maar zeer concrete poseertips.  Kortom:  heel wat nieuw leesvoer, maar daarna ligt een carrière als topmodel voor je klaar, beloofd...

Tip 1:  Blijf kalm!
Beetje standaard, maar dit is ongetwijfeld de belangrijkste tip van allemaal.  Veel mensen krijgen stress als ze nog maar in de buurt van een fotostudio of camera komen.  Enerzijds begrijpelijk, maar anderzijds volledig onterecht.  Een beetje fotograaf zal je in no time op je gemak doen voelen bij de fotosessie, dus stress en spanning zijn nergens voor nodig.  Shake it off!  Letterlijk:  schud alle spanning van je af en ontspan je uitdrukking.  Die camera ziet er misschien wel indrukwekkend uit, maar probeer hem zo veel mogelijk te negeren.  Kijk naar je fotograaf, niet naar de camera. Ook hier is een goeie portretfotograaf zich bewust van de barrière die de camera is:  hij / zij zal heus wel zorgen dat je oogcontact kan maken zonder dat de camera letterlijk in de weg zit.  No sweat dus!

Tip 2: zit of sta recht
Of anders gezegd:  probeer bewust op je houding te letten.  Als je je ontspant gaan je schouders en rug vaak wat "hangen", met als gevolg dat je niet alleen kleiner lijkt, maar ook dat je houding er nogal "slap" uit ziet.  Schouders naar achter, borst vooruit, rug recht,...  Kortom:  je mag gezien worden en je houding mag dat uitstralen.  Zonder te overdrijven natuurlijk, je hoeft er nu ook niet uit te zien alsof er een bezemsteel door je shirt zit, maar een beetje op je houding letten kan geen kwaad.  Je fotograaf zal je trouwens heel duidelijke instructies geven over die houding er precies moet uitzien, dus ook hier:  geen zorgen!  Trouwens, in de gratis pdf die je kan downloaden als je je inschrijft voor de nieuwsbrief, vind je enkele heel concrete tips over je houding bij een fotosessie.

Tip 3: niet verlegen zijn!
Klinkt ook weer wat triviaal, maar ik merk dat heel wat mensen gewoon niet durven zeggen wat hen op de lever ligt bij het poseren.  Als een houding oncomfortabel is, onnatuurlijk aanvoelt of je gewoon niet bevalt:  maak dat duidelijk aan je fotograaf.  Zoals altijd en overal, is ook bij een fotosessie communicatie tussen model en fotograaf enorm belangrijk.  Dus zorg ervoor dat je zeker je bezorgdheid uit aan je fotograaf, en dan komt het zeker goed!

Tip 4:  forceer niks.
Eigenlijk meer een tip voor de fotograaf zelf, maar toch... Speel niks voor de lens.  Met andere woorden:  als je wil / moet lachen, dan is het aan de fotograaf om je op een spontane manier aan het lachen te krijgen.  De instructie: "Lach eens" is hierbij nooit een goed idee, want lachen op commando is zelfs een professioneel model vaak niet gegeven.  Je hoeft dus ook zeker niet te vragen aan je fotograaf te vragen of je moet lachen of serieus kijken:  je fotograaf zal er wel voor zorgen dat jij, spontaan en zonder het te beseffen, kijkt zoals hij / zij wil dat je kijkt.  Ook hier dus:  no worry man!

Tip 5: have fun!
Kort en krachtig, en het bleek al uit de vorige tips:  jij als model moet je eigenlijk gewoon nergens iets van aan trekken.  Laat die stress gewoon over aan je fotograaf en dan komt alles goed.  Zolang jij je amuseert en goed voelt voor de camera, komen die foto's zeker in orde!

Vond je dit artikel nuttig en wil je meer lezen?  Like dan zeker ook de 135mm facebookpagina (www.facebook.com/135mm.leuven), je vindt er geregeld nieuwe updates en nieuws, en links naar nieuwe artikels op deze blog.  Je kan ook inschrijven op de nieuwsbrief (http://eepurl.com/dkyVc9) om speciale aankondigingen en promo’s zeker niet te missen.

C U soon,

Roel