Als klanten naar productfotografie vragen, gaat het in de meeste gevallen over de klassieke packshots:  goed belichtte foto's waar het product duidelijk herkenbaar opstaat, liefst tegen een volledig witte achtergrond.  Zeer begrijpelijke vraag, want in regel wordt die productfotografie gevraagd voor een webshop of catalogus. Elke retailer heeft vandaag de dag wel een webshop (of wil er één beginnen) en daar zijn nu eenmaal goeie foto's voor nodig.

Hoewel die typische packshots tegen een witte achtergrond er soms wat inspiratieloos uit zien, vormen ze in de praktijk vaak toch een uitdaging voor een productfotograaf.  Zeker als het gaat om glazen flessen, metalen voorwerpen of andere glanzende en / of transparante spullen.  Maar af en toe heb je ook als productfotograaf eens nood aan iets anders.  Los van de vraag van je klant, houdt niks je dan tegen om op eigen houtje wat andere foto's te maken uiteraard.  Dat is dan ook exact wat ik gisteren en vandaag gedaan heb.

Bij een vorige opdracht van een klant fotografeerde ik dit flesje al tegen vernoemde witte achtergrond, maar ik had toen al dit sfeervollere beeld in mijn hoofd.  Zoals het, jammer genoeg, wel vaker loopt had ik het echter te druk om er een prioriteit van te maken, maar afgelopen weekend kwam het er eindelijk van. Want onderschat de hoeveelheid voorbereiding en tijd niet die ook in zo een sfeerfoto kruipt. Het flesje ziet er misschien wel uit alsof het gewoon in het zonnetje lag in een stoffige zolder of tuinhuis, maar het is wel degelijk een goed uitgekiende foto in de studio.

De ondergrond bestaat uit enkele houten plankjes die ik recupereerde van een houten fruitkistje dat al jaren "karakter verzamelde" in mijn garage.  Als je je afvraagt wat er in al die flightcases en boxen opgeborgen zit in mijn studio... Juist ja.  Daarna was het even zoeken naar de juiste plek van het flesje in het beeld.  Ik wist uiteraard dat de schaduw van het flesje cruciaal was voor dit shot, dus ik had veel ruimte nodig onderaan het beeld.  Wie "sterke schaduw" zegt, zegt ook "hard en contrastrijk licht", dus ook die keuze voor een spot in tegenlicht was voor de hand liggend.  Ook daar was het even zoeken om de kleur van flesje en drank zo veel mogelijk te laten spelen doorheen de schaduw, maar op zich niks onoverkomelijks.  Maar als ik het daarbij zou gelaten hebben, zou het grootste deel van het etiket ook zwart geweest zijn en dat is bij een productfoto uit den boze!  Ook in een sfeerfoto moet het product duidelijk herkenbaar zijn en de hoofdrol spelen.  

En daar begint dan meteen het detailwerk.  De schaduw werd heel subtiel opgehelderd met een heel zacht licht pal boven het flesje.  Wie goed kijkt ziet op de nek van het flesje enkele subtiele lichtvlekken, die zijn afkomstig van datzelfde licht en benadrukken de vorm van het flesje.  Het etiket wordt verder opgehelderd door een goed geplaatst spiegeltje net buiten beeld.  Een ander, goudkleurig en nog veel beter geplaatst stukje karton zorgt dat het bier in het flesje mooi goud en oranje oplicht.  Jawel, geloof het of niet maar achter dat flesje zit een karonnen kaartje verstopt dat met engelengeduld in dezelfde vorm als het flesje geknipt werd.  Als heel die opstelling eindelijk voltooid is, dan is het tijd voor het laatste detail:  het aanbrengen van de condensnevel  op het flesje met een klein verstuivertje.  UIteraard niet met gewoon water maar met "mijn geheime mix" waardoor de druppeltjes exact blijven waar ik ze wil...

Met andere woorden:  "even snel een productfoto maken" bestaat gewoonweg niet.  Maar het zijn die details en extra moeite die ervoor zorgen dat het product er altijd op zijn best uitziet, en laat dat nu net de essentie zijn bij packshots en productfotografie...

Tot de volgende, schol!