Persoonlijke projecten en portretfotografie komen hier geregeld aan bod.  Maar mijn productfotografie wordt hier nogal stiefmoederlijk behandeld.  Ik weet namelijk dat het grootste deel van mijn blog-publiek bestaat uit particulieren en die hebben volgens mij nu eenmaal weinig boodschap aan verhalen over hoe bepaalde productfoto's tot stand kwamen.  Maar ik weet intussen ook dat datzelfde blog-publiek min of meer hetzelfde profiel heeft als ik zelf:  coole dudes en dudettes met een tikkeltje rock'n roll in hun lijf.  En dan worden productfoto's van een lokaal gebrouwen pintje ineens toch wat relevanter...

Het verhaal achter deze productfoto's van Linus Pils is niet zo heel erg spectaculair, maar toch wat atypisch.  Meestal komen packshots van flesjes en drankjes tot stand na urenlang rommelen in de studio:  attributen bij elkaar zoeken, set-dressing, uitlichten, finetunen,...  Productfotografie van glaswerk is tijdrovend en technisch vaak een uitdaging.  Maar het kan, zoals in dit geval, ook anders.  

Een hele tijd geleden kwam ik in contact met de sympathieke mensen van Brouwerij Van Hellemont en spraken we al af dat ik in de loop van de zomer een door hen gesponsord event zou fotograferen.  Leuke sfeerbeelden en reportagebeelden, de gebruikelijke eventfotografie met andere woorden.  Maar uiteraard begrijp ik ook wel dat elke klant het maximum aan bruikbare beelden wil halen uit mijn aanwezigheid.  Geen probleem dus om ook wat "echte" productfoto's te voorzien.  Al moet ik toegeven dat ik onderweg naar het evenement toch wat stress begon te krijgen.  Het ging hier namelijk over een of andere landbouw-happening.  Lees:  in het midden van prachtige, Vlaams-Brabantse weiden en velden.  Lees ook:  het was op die dag ongeveer 345 graden in de schaduw.  Lees vooral ook:  er was geen schaduw te bespeuren in die prachtige velden en weiden.  Ik ben daarnaast ook meer dan vertrouwd genoeg met het product in kwestie (ik drink al eens graag het gerstenat) om te weten dat bier, schuimkragen en twaalf miljoen graden zonlicht niet echt een topcombinatie zijn.  Lees:  ik had verschaald-bier-angst.

Snel werken en realistisch blijven was dus de boodschap.  De mensen van Brouwerij Van Hellemont zorgden voor enkele leuke kratten en vaatjes als decor, de zomerzon kreeg ik er dus gratis bij.  Ik koos bewust voor tegenlicht omdat de kleuren van glas en flesjes zo extra tot hun recht zouden komen, en ook de condensdruppels op het koude bier mooi zichtbaar zouden zijn.  Voor de volledigheid:  in de studio worden zulke condensdruppels "kunstmatig" aangebracht, maar in dit geval op locatie moest het op de natuurlijke manier.  Om geen tientallen biertjes te moeten verspillen deed ik voor elke opstelling eerst enkele testshots met een warm of leeg flesje, om daarna heel snel één of twee definitieve shots te kunnen maken van uitgeschonken of gekoelde pintjes.

Op die manier krijg je misschien niet de perfect afgeborstelde packshots die je na een studiosessie mag verwachten, maar de echte authentieke zomersfeer valt met geen studiolicht ter wereld na te bootsen.  Schol!

Vond je dit artikel nuttig en wil je meer lezen?  Like dan zeker ook de 135mm facebookpagina (www.facebook.com/135mm.leuven), je vindt er geregeld nieuwe updates en nieuws, en links naar nieuwe artikels op deze blog.  Je kan ook inschrijven op de nieuwsbrief (http://eepurl.com/dkyVc9) om speciale aankondigingen en promo’s zeker niet te missen.

C U soon,

Roel