Als portretfotograaf krijg ik meer dan geregeld de vraag of ik ook "corporate headshots" maak.   Je kent ze wel:  typische zakelijke foto's van mannen en vrouwen in maat- of mantelpakjes, al dan niet in hun kantoor, liefst met een logo op de achtergrond.  Hoewel je dat soort bedrijfsportrettten niet echt vaak op mijn website zal tegenkomen, doe ik ze wel geregeld.  Ik mag me dan wel een zeker rock'n roll gehalte aanmeten, maar ik snap uiteraard ook wel dat er nood is aan portretten in een professionele omgeving en met een zakelijk karakter.  

Ik wil die bedrijfsportretten ook zeker niet minimaliseren, ook al zien ze er soms wat inspiratieloos uit.  De creativiteit zit meestal niet zozeer in poses en de meest originele belichting, maar eerder in hoe je in een minimum van tijd een of andere lelijke meeting-ruimte omtovert tot een tijdelijke studio, en hoe je daar dan tientallen werknemers zo snel mogelijk laat passeren voor een deftig portret.  Kortom:  een heel andere dynamiek dan bij een doorsnee portret voor particulieren.

Maar heel af en toe kruisen die twee werelden:  de zakelijke B2B-stijl met mijn favoriete laid-back aanpak op een locatie met een coole vibe.  Toen Fabienne van Talentmakers me vroeg of het ook mogelijk was om portretten te maken met een zakelijke sfeer, maar liefst ook wat spontaner, zag ik het al meteen voor me:  mijn vertrouwde aanpak aangevuld met de juiste attributen kunnen zeker en vast een professionele "freelancer-sfeer" neerzetten.  Feit dat ik daardoor meteen een goed excuus had om enkele bars en restaurants in Leuven op hun "portretwaardigheid" te testen was mooi meegenomen:  location-scouting heet dat officieel maar volgens critici blijft het gewoon "op café gaan".  Whatever...

Hoe dan ook, ik wist redelijk snel dat Bar Nine op de Oude Markt in Leuven de place to be zou worden voor de sessie met Fabienne.  Coole vibe, leuke styling met heel wat neutrale tinten op de achtergrond, maar vooral ook veel natuurlijk licht. Niet toevallig koos ik voor deze zaak, gelegen in een mooi hoekpand:  er zijn ramen in twee gevels waar dat typisch eerder beperkt is tot de voorgevel.  Ramen in twee gevels wil niet alleen zeggen "dubbel zo veel licht", maar ook "Controle over de richting van het licht".  En dat is waar een stevige basis studiofotografie ook voor dit soort opdrachten onontbeerlijk is:  je moet kunnen spelen met de plaats van je model in relatie met het beschikbare licht.  Wie mijn workshop portretfotografie gevolgd heeft weet dat dit mijn dada is:  je hebt ALTIJD controle over het licht, ook al komt dat gewoon door twee ramen.  

Ik maak er trouwens bij zulke opdrachten wel een prioriteit van dat ik vreselijk vroeg ter plaatse ben:  op die manier kan ik kiezen waar ik ga zitten nog voor mijn klant aankomt.  Het tafeltje waar ik ga zitten is dus nooit toevallig gekozen maar net heel bewust.  Alles in functie van het licht dus, hoe cliché dat ook mag klinken.

Na deze sessie in Bar Nine zakten we nog heel af naar de studio voor een snel karakterportret, wat weer een heel andere aanpak is.  Maar die hou je nog tegoed voor later...

Vond je dit artikel nuttig en wil je meer lezen?  Like dan zeker ook de 135mm facebookpagina (www.facebook.com/135mm.leuven), je vindt er geregeld nieuwe updates en nieuws, en links naar nieuwe artikels op deze blog.  Je kan ook inschrijven op de nieuwsbrief (http://eepurl.com/dkyVc9) om speciale aankondigingen en promo’s zeker niet te missen.

C U soon,

Roel